Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

De brus gemist?! – over broedels en (jonge) brussen
​​​​​​​

Hoe is het om een jonge (minderjarige) brus te zijn? En waarom is die belevingswereld kennen ook fijn voor jou, als ouder?​​​​​​​

Als ouder besteed je veel tijd en aandacht aan je kind met extra zorgnoden. Je kan al eens het gevoel krijgen dat het kind met een handicap al jouw tijd en energie vraagt. Soms voelt het alsof je gezin helemaal draait rond het kind met de handicap. Heb je al eens het gevoel dat er niet veel tijd en aandacht meer over blijft voor de andere kinderen in je gezin, de ‘brussen’? Voel je je hier schuldig over? Dat is volkomen normaal en herkenbaar.

In dit webinar staan we uitgebreid stil bij het thema ‘brussen’ (broers en zussen van een kind met een handicap).
  •  Wat zijn brussen? Bestaan ze eigenlijk wel?
  • Wat betekent het om brus te zijn en op te groeien in een ‘zorggezin’?
  • Hoe ervaren brussen de zorg in het gezin. 
  • Wat is bekend over hun noden, wensen en drempels?
  • Hoe kan je praten met je kinderen over hun beleving van de handicap van de broer of zus en hoe zij dat beleven?
  • Welke tips zijn er voor erg jonge kinderen/schoolgaande kinderen en/of tieners?
  • Welke professionele hulp kan ik eventueel inschakelen?
  • Wat kan ik thuis doen en welke  leuke initiatieven zijn er voor brussen?

We starten de webinar met een getuigenis. Vervolgens laten we Dr. Tinneke Moyson, (orhopedagoge, docent aan de HoGent ) aan het woord. Zij deed al heel wat onderzoek omtrent de impact van een handicap op het leven van de brussen en naar de ‘kwaliteit van leven van de brussen’. Ze neemt ons mee in de ervaringen en de belevingswereld van jonge/minderjarige brussen en geeft ouders tips hoe hiermee om te gaan

Daarnaast stellen we ‘Broedels’ aan jullie voor. In Nederland ontwikkelde de academische werkplaats ‘affect-us’ een ‘serious game voor brussen: Broedels’.
Het spel richt zich specifiek op broers en zussen van 6 tot 9 jaar van kinderen met een mentale of visuele beperking.
In het spel ontmoet de brus de 'Broedels'. Dit zijn kleine, lieve monstertjes die verstopt leven in onze wereld. De Broedels maken allerlei dingen mee die brussen ook mee kunnen maken.

In het spel leert het kind over zijn eigen emoties en gedachten over het 'brus-zijn'. Het kind krijgt tips hoe met deze emoties, gedachten en lastige situaties om te gaan. Ook ontdekt het kind: ik ben niet de enige! Tijdens dit Webinar ontdek je dus niet alleen alles over de brussen, maar ook over de Broedels en hun leefwereld. En hoe dit spel je handvaten geeft voor je zoon of dochter, en jullie om er beter over te praten. 
Je ontdekt met de aanvullende materialen hoe je hen daarin kan begeleiden of hoe je tijdens en na het spel het gesprek kan aangaan met de brussen.


Ook brussen van kinderen met een ander type beperking kunnen het spel spelen. Een aantal voorbeelden uit het spel staan dan mogelijks wat verder van hun belevingswereld.
​​​​​​​

Spreker
Dr. Tinneke Moyson,
klinisch orthopedagoog, psychotherapeut en docent aan HoGent. 
Ze startte in 1994 met een eigen brussengroepje in Antwerpen en sindsdien heeft het thema haar niet meer losgelaten. Ze is coördinator van de brussenwerking en ontwikkelde het concept Kwaliteit van Leven van Brussen.
Anjet van Dijken, Affect-us, ervaringsdeskundige en auteur, betrokken bij ontwikkeling 'Broedels'
Ann-Sophie Vanderschueren, Gezin en Handicap, zorgouder, brus-mama en brus.

​​​​​​​
Duur
ongeveer 120 minuten, afhankelijk van de vragen die binnen komen in de chat. 

Prijs ouders
€10 (niet-leden)
€5 (leden, met kortingscode)
Ben je lid van Gezin en Handicap of Kannet? De kortingscode voor deze webinar kan je hier vinden. 
(Opgelet: uw lidnummer is nog niet de kortingscode!) 

Prijs voor professionelen:
40 euro
Deze webinar is in de eerste plaats gericht naar ouders. We willen de deelnameprijs voor hen zo laag mogelijk houden. Heb je als professional interesse in deze webinar dan kan je enkel inschrijven via deze link. Betaling verloop dan via factuur. Deelnamebewijzen kunnen aangevraagd worden.
​​​​​​​
Praktisch
Schrijf je nu in om het webinar te kunnen bekijken. We sturen je automatisch naar de betaalpagina.
Je ontvangt een bevestiging van je registratie per e-mail. Drie uur voor de start van de webinar, ontvangt u een link om de webinar te volgen.​

Technische info
Je kan het webinar volgen vanaf je computer, laptop of  tablet. Je moet niets installeren, kijken kan via jouw persoonlijke link.

Chatten
Tijdens de webinar kan je via de chatfunctie vragen insturen. In de vraag-en antwoordronde kan je via hand opsteken je vraag live stellen aan de sprekers.

Replay
Er is voor deze webinar een replay beschikbaar. Je kan deze na inschrijving bekijken tot en met 10 maart 2025.

Deel dit webinar