Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Autisme en moeilijk gedrag

Hoe ga je als begeleider om met moeilijk gedrag bij personen met autisme?

Sommige kinderen of volwassenen met autisme vertonen 'moeilijk gedrag': woede-aanvallen, driftbuien, zichzelf of anderen slaan, dingen kapotmaken, zichzelf bijten, herhaaldelijk schreeuwen...
Zo’n gedrag is meestal niet inherent aan het autisme maar eerder een gevolg ervan, bvb van de communicatiemoeilijkheden. Gedragsproblemen of moeilijk gedrag lijken vaak het resultaat van een ‘botsing’ tussen de autismekenmerken van het kind en een omgeving die niet aangepast is voor autisme. Onduidelijkheden en misverstanden in de communicatie kunnen de oorzaak zijn van gedragsproblemen, maar ook het feit dat het kind de omgeving zintuiglijk anders ervaart en hierdoor overprikkeld geraakt. We merken dat kinderen met autisme vaak ook langer dan andere kinderen vasthangen in hetzelfde gedragsprobleem. Soms is de reden van een woedeaanval of driftbui duidelijk en soms weet je niet waarom iemand met autisme zo fel reageert.


Dit moeilijk gedrag stelt begeleiders voor grote uitdagingen:
• Waarom vertonen kinderen of volwassenen met autisme moeilijk gedrag? Wat is 'moeilijk gedrag' of 'probleemgedrag?'
• Wat zijn de oorzaken of redenen van 'moeilijk gedrag' bij personen met autisme? Hoe kom je te weten wat de functie van dit gedrag is voor  het kind of de volwassene met autisme?
• Hoe ga je hier als begeleider best mee om? Hoe kan je moeilijk gedrag aanpakken, verminderen of zelfs voorkomen?

Tijdens deze webinar ontdek je hoe je personen met autisme die moeilijk gedrag vertonen beter kan begrijpen en begeleiden.

Presentatie door
Marc Serruys, psycholoog en autismeconsulent in het Dienstverleningscentrum De Triangel te Lovendegemen mede-coördinator van de postgraduaatopleiding Autisme aan de Arteveldehogeschool Gent. Hij heeft ook een zelfstandige praktijk en is auteur van het boek ‘Aan de rand in het midden (over probleemgedrag en autisme)’ 

Duur
2 uur

Prijs
€60 (professionelen)
€30 (ouders die lid zijn, met kortingscode)

Deze webinar is in de eerste plaats gericht naar professionelen. Maar ouders die lid zijn mogen ook deelnemen aan een verminderde deelnameprijs via een kortingscode. Ben je lid van Gezin en Handicap of KVG? De kortingscode voor deze webinar kan je hier vinden. 


Praktisch
Schrijf je nu in om het webinar te kunnen bekijken. We sturen je automatisch naar de betaalpagina.
Je ontvangt een bevestiging van je registratie per e-mail. Drie uur voor de start van de webinar, ontvangt u een link om de webinar te volgen.


Technische info
Je kan het webinar volgen vanaf je computer, laptop of  tablet. Je moet niets installeren, kijken kan via jouw persoonlijke link.

Chatten
Tijdens de webinar kan je via de chatfunctie vragen insturen.

Replay
Er is voor deze webinar een replay beschikbaar. U kan de replay bekijken tot  donderdag 2 februari

Deel dit webinar