Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Rouw bij personen met een verstandelijke handicap.

Afscheid nemen en verlies horen bij het leven. Ook bij dat van personen met een verstandelijke handicap. Net als iedereen worden zij ook geconfronteerd met een rouwproces of verlieservaringen: begeleiders die weggaan, rouwen om een familielid, vriend of  
medebewoner, … Vaak hebben personen met een verstandelijke handicap zelf minder mogelijkheden om verlies goed te begrijpen of een rouwproces goed te doorlopen. Soms is het moeilijk om aan te geven hoeveel last ze van het verlies hebben of uiten ze hun verdriet op een andere manier (bvb in hun gedrag) of op een later tijdstip dan bij mensen zonder een verstandelijke handicap. 
Doordat ze minder goed aan kunnen geven hoeveel last ze hiervan hebben, zijn ze afhankelijk van de signalering en ondersteuning door verwanten en begeleiders. Dit maakt hen kwetsbaar en afhankelijk van anderen voor het goed kunnen doorlopen van een rouwproces. Als er dan (vanuit hun omgeving) niet voldoende aandacht en ruimte is voor rouw, kunnen er na een tijdje psychische klachten ontstaan zoals vermoeidheid, depressie of zelfs agressie.  
Daarom is het belangrijk dat er niet alleen binnen families en gezinnen, maar ook binnen voorzieningen en bij opvoeders en hulpverleners aandacht is voor rouw bij personen met een handicap en dat ze – elk op hun niveau – betrokken worden bij het afscheid en verlies. 
  
  • Wat betekent ‘afscheid nemen’ voor personen met een verstandelijke handicap? 
  • Hoe rouwen personen met een verstandelijke handicap? Hoe verloopt zo’n ‘rouwproces’? Hoe uit zich dit? Op welke manieren is dit ‘anders’?  
  • Hoe ga je in je voorziening om met rouw-of verlieservaringen? Waarom is dit belangrijk en hoe pak je dit het best aan? Hoe zet je het thema op de kaart binnen je voorziening? 
  • Hoe kan je als begeleider personen met een handicap ondersteunen om een verlies te verwerken of een plaats te geven? 
  • Hoe ondersteun je personen met een handicap bij het ‘afscheid nemen’? 
  • Welke (afscheids)rituelen kunnen hen hierbij helpen? Welke hulpmiddelen of materiaal bestaat er hieromtrent? 
  • … 
 
In deze webinar krijg je de meest recente inzichten mee over rouw bij personen met een verstandelijke handicap. Je krijgt inzicht in wat verlies voor mensen met een verstandelijke handicap kan inhouden, welke reacties kunnen optreden en waarom deze optreden. Hoe herken je dat ze rouwen? Hoe speel je hierop in? Je krijgt theoretische kapstokken mee, die jou helpen om met personen met een handicap die rouwen om te gaan en hen te ondersteunen bij het omgaan met verlies. Via casussen geven we je inzicht mee hoe je hiermee in jouw voorziening aan de slag kan gaan. 
Spreker: 
Els Rogier is klinisch orthopedagoog, rouw- en verliestherapeut en rouwpedagoog, gespecialiseerd in verlies-en rouwbegeleiding bij kinderen en jongeren en hun gezin, volwassenen en personen met een verstandelijke beperking. Ze heeft meer dan tien jaar ervaring in het begeleiden van rouwgroepen en rouwenden. Ze heeft een eigen praktijk rond rouwbegeleiding (Goedmoed).  

Duur
2 uur

Prijs
€60 (professionelen)
€30 (ouders die lid zijn, met kortingscode)
Deze webinar is in de eerste plaats gericht naar professionelen. Maar ouders die lid zijn mogen ook deelnemen aan een verminderde deelnameprijs via een kortingscode. Ben je lid van Gezin en Handicap of KVG? De kortingscode voor deze webinar kan je hier vinden.


Praktisch
Schrijf je nu in om het webinar te kunnen bekijken. We sturen je automatisch naar de betaalpagina.
Je ontvangt een bevestiging van je registratie per e-mail. Drie uur voor de start van de webinar, ontvangt u een link om de webinar te volgen.


Technische info
Je kan het webinar volgen vanaf je computer, laptop of  tablet. Je moet niets installeren, kijken kan via jouw persoonlijke link.

Chatten
Tijdens de webinar kan je via de chatfunctie vragen insturen.

Replay
Er is voor deze webinar een replay beschikbaar. U kan de replay bekijken tot 15 december 2023

Deel dit webinar