Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Het kwaliteitshandboek en kwaliteitszorg

​​​​​​​Tijdens de voorbije sessies van de cursus “Samen bouwen aan een cultuur van inspraak” voor leden van het collectief overleg hadden wij het regelmatig over het kwaliteitshandboek dat elke vergunde zorgaanbieder moet hebben, en regelmatig moet actualiseren. Ook het collectief overleg moet de kans krijgen om zaken op te volgen en te adviseren.
Tijdens de vijfde sessie van onze cursus focussen wij ons op het kwaliteitshandboek. Wij kunnen hiervoor rekenen op de medewerking van Sabine Vispoel, kwaliteitscoördinator van Mozaïek vzw. Aan bod komt:
  • Wat zegt het kwaliteitsdecreet over het kwaliteitshandboek?
  • Welke items moeten daarin verplicht aan bod komen?
  • Hoe kan het kwaliteitshandboek in een voorziening een effectief ‘werkinstrument’ zijn?
  • De zelfevaluatie: hoe kan dit aangepakt worden?
  • Wat is de opdracht van het collectief overleg mbt het kwaliteitshandboek?​​​​​​​
​​​--------------------------------------------------------------------------------------------
Over de vormingsreeks: samen bouwen aan een cultuur van inspraak
Sinds de ‘inspraakbesluiten’ van 1993 in voege gingen is er voor de leden van het collectief overleg (gebruikersraden) heel wat veranderd. Door de evoluties in de sector personen met een handicap werd alles complexer. Bovendien heeft het collectief overleg doorheen de jaren alleen maar aan belangrijkheid gewonnen. Denken wij maar aan de rol van het collectief overleg bij de overgang naar woon- en leefkosten. Van leden van het collectief overleg wordt verwacht dat ze de nodige kennis en vaardigheden hebben om hun opdracht goed te vervullen. Werk maken van inspraak in een organisatie is een proces, daar moet je in groeien. Voorwaarde is dat alle betrokkenen, zowel de vergunde zorgaanbieders als gebruikers ervan overtuigd zijn dat inspraak een voorwaarde, een meerwaarde is voor een kwaliteitsvolle ondersteuning van personen met een handicap.

FOVIG en Gezin en Handicap krijgen, als infoloket ‘collectief overleg’, de kans om de leden van het collectief overleg te ondersteunen in hun opdracht. Voor deze vormingsreeks, waarvoor wij je van harte uitnodigen, werken we samen.
Presentatie door
Lief Vanbael, Gezin en Handicap
Eddy Vandemeulebroeke, Fovig
Sabinae Vispoel, Mozaïek vzw

Duur
iedere sessie duurt ongeveer 90 minuten

Prijs
Gratis

Praktisch
Schrijf je nu in om het webinar te kunnen bekijken. 
Je ontvangt een bevestiging van je registratie per e-mail. Drie uur voor de start van de webinar, ontvangt u een link om de webinar te volgen.


​​​​​​​Doelgroep
Ben je gebruiker of lid van een collectief overleg? Schrijf dan in voor alle sessies apart. Je ontvangt na de vormingsreeks een attest.
Deze sessie richt zich niet naar medewerkers van voorzieningen. 

Technische info
Je kan het webinar volgen vanaf je computer, laptop of  tablet. Je moet niets installeren, kijken kan via jouw persoonlijke link.

Chatten
Tijdens de webinar kan je via de chatfunctie vragen insturen.

Replay
Er is voor deze webinar een replay beschikbaar tot 28 september.

Deel dit webinar